De-a lungul istoriei au existat mai multe epoci, fiecare cu specificul sau si o serie de descoperiri care le-au definit. De exemplu, in Epoca de Piatra sau in Epoca Bronzului omul a invatat ce sa faca cu piatra si cu metale, cum sa-si faca unelte rudimentare, s-a ajuns pana acolo incat diverse realitati care pana atunci erau greu de inteles dintr-odata au devenit ceva banal si asta cu ajutorul naturii si elementelor gasite in jurul nostru. In prezent, traim o epoca destul de ciudata, care nu mai seamana cu nimic. Si nu ne referim la aspectele sociale sau culturale, politice, ci la modul in care interactiunea umana si relatia om-planeta a ajuns sa defineasca un intreg ansamblu de schimbari destul de periculoase. Specialistii numesc noua epoca in care am intrat deja Antropocen sau Epoca Omului.
Noua epoca ar urma sa fie introdusa in istoria geologica a planetei, urmeaza dupa Holocen, adica acea epoca in din ultimii 12.000 de ani in care planeta si clima nu prea au suferit schimbari fundamentale. Marea schimbare s-a produs recent, in secolul XX cand tehnologia a avut un boom urias, noxele si cresterea nivelului marii nu au mai fost controlate cum trebuie, au disparut din aceste motive specii de animale, s-au produs despaduriri, pamanturile au fost modificate. Deci nu mai exista Holocen, ci Antropocen. Inca din 2000 se vehicula ideea existentei acesti noi epoci, Paul Crutzen, chimist olandez si Eugene Stoermer, biolog american fiind adeptii ideii unei schimbari majore care poate duce la aparitia unei epoci numite Antropocen. Denumirea este mai veche, dateaza din anii 1980 si apartine lui Stoermer, dupa care a fost sustinuta de Crutzen. Sistemul Pamantului are acum o traiectorie diferita, trebuie sa constientizam permanenta schimbarii si dimensiunea ei. Aparitia Antropocen-ului este usor de reperat si de definit daca se gaseste acel semnal care va fi incorporat in inregistrari geologice viitoare. Daca e sa ne referim la Antropocen atunci radioactivitatea si elementele rezultate in urma exploziei bombelor nucleare sunt aceste semnale cautate.
Foarte bine semnalul poate fi chiar smogul, carbonul nears prezent in atmosfera de la centralele electrice si poluarea cu plastic, alte particule nocive, nivelul ridicat de nitrogen, cantitea uriasa de fosfati din sol, fertilizatorii artificiali turnati in nestire ca sa obtinem recolte mai bogate, intr-un timp relativ scurt. Daca ne aflam cu adevarat in Antropocen sau nu vor stabili 35 cercetatori care vor determina semnalele puternice si reprezentative si inceputul erei Antropocen.